Tankuj lacno v Rožňave

Benzíny a naftu tankujeme znovu lacnejšie

17.11.2012 13:44

Od soboty na čerpacích staniciach na Slovenku znovu klesajú ceny benzínov a nafty. Tentoraz o jeden cent za liter. Pravdepodobne to bude posledné zlacnenie na dlhšie obdobie.

Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa po aktuálnej úprave cien zníži pod úroveň 1,515 eura za liter. Nafta sa bude v priemere predávať za 1,440 eura za liter.

Aktuálne zlacnenie benzínov je dôsledkom poklesu cien pohonných látok na svetových trhoch v druhej polovici októbra. Aj keď odvtedy na burze v Rotterdame, ktorá je rozhodujúca pre vývoj cien benzínov a nafty na Slovensku, ceny benzínov v podstate neklesali, na Slovensku zlacňovanie pokračuje. Aby aj tu sa vyrovnal vývoj cien vývoju vo svete.

Počas tohto týždňa benzíny v Rotterdame zdraželi takmer o 2 centy za liter. To ukrojilo z 4-centového priestoru pre zlacnenie benzínov na Slovensku. K tomu keď pripočítame aktuálne zlacnenie, benzínom v našej krajine zostal pre ďalšie obdobie priestor na pokles cien v hodnote 1 až 1,5 centu za liter.

Ceny nafty klesajú predovšetkým pre pokles cien nafty na burze v Rotterdame počas tohto týždňa. Tiež tam nafta zlacnela približne o jeden cent za liter.

V prípade, že ceny pohonných látok vo svete nezačnú znovu klesať, zdá sa, že nás v najbližšom období čaká len jedno zlacnenie benzínov. Nafta zatiaľ nemá dôvod na ďalší pokles cien.

Od polovice septembra benzíny zlacneli už o 9 centov za liter, nafta o 5,5 centu za liter. V oboch prípadoch vrátane aktuálneho poklesu cien. V porovnaní so začiatkom roka bude nafta po zlacnení drahšia o necelých 5 centov za liter, benzíny o 6 centov za liter.

 

Zdroj: auto.sme.sk

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode